Saxophone player, composer and teacher, Prague, Czech Republic


 

  • Facebook

- Hlavní město Praha

- Česko

   

   frantisekkop@gmail.com

Biography

 

1959     August 9th, born in Prague Czech republic

 1972    started to study clarinet

 1979    studied tenorsaxophone and theory of jazz improvisation

               with famous jazz vibeplayer and teacher Karel Velebný 

               in Prague Jazz Conservatory

 1980    started to work with professional jazz groups and big bands

 1981    drafted into Army Art Ensemble for two years

 1983    together with other young jazz musicians found a group Naima,

               which was later three times voted as the best jazz group (1987-89)

               also joined Emil Viklicky Quartet - the leading jazz group 

 1984    worked in United States of America on cruising ship

 1985-8 recorded with Joe Newman and Lou Blackburn

               toured all around Europe with Naima and E. Viklicky Quartet                                        

               worked as a studio musician and played various styles of music

 1993-5 taught jazz improvisation and interpretation on Conservatory of Jaroslav  Ježek in Prague

 1995    found own group, which concentrate on original compositions

               influenced by different styles of contemporary music, not only by jazz

 1996    started to work in comitee of Czech Jazz Society, which is

               trying to help jazz movement in the country (education, informatins,

               competitions); 

 1998    voted as a prezident of Czech Jazz Society              

              composed different kinds music (jazz, film and TV music,etc)

 1999   working with his own quartet, recorded a lot of studio sessions

              ( with EBU Big Band in Canada, with F. Wesley )

 2000   recorded a CD Twinkle with František Kop Quartet 

2016 - ? teaching on Conservatory of J. Jezek in Prague

Bands

1985 - 1992 Naima

1983 - 1984 Peter Lipa & Luboš Andršt Blues Band

1987 - 1989 Emil Viklický Quartet

1986 - 1988 Gera Band

1984 - 1986 Milan Svoboda Big Band

1990 - 1994 Vlasta Průchová

1994 - ?         František Kop Quartet 

1994 - 1996 Binder - Konrád Blues Band

1995 - 2008 Hana Hegerová (skupina Petra Maláska)

1998 - 1999 Sexydancers

1998 - ?        J.A.R.

2004 - ?         Lucie Bílá (skupina Petra Maláska) 

2007 - 2018 Marta Kubišová (skupina Petra Maláska)

Naima

Emil Viklický Quartet

 

 

 

 

Selected Discography

 

1985 Naima (Panton)

1987 Emil Viklický Quartet - Homage To Joan Miró (Supraphon)

1987 Joe Newman - Midgets (Panton)

1987 Luboš Andršt - Plus - Minus Blues (Panton)

1989 Emil Viklický - Za horama, za lesama (Supraphon)

1989 Naima II (Panton)

1990 Naima Live - Session ’90 (Arta Records)

1991 Veleband - Tribute to Karel Velebný (Arta Records)

1991 Vlasta Průchová - Tonight (Arta Records)

1995 Veleband - Hic Sunt Leones (Arta Records)

1992 Naima - Different Colours (Arta Records) 

1994 Dežo Ursiny - Príbeh (BMG)

1995 Binder Konrád Blues Band (Gallup)

1995 Kop, Krampl, Uhlíř & Zbořil - On Cloud IX (Melantrich)

1996 Veleband - Jazzové nebajky… Po letech (Arta Records)

1996 Hana Hegerová - Mlýnské kolo v srdci mém (Supraphon)

1998 EBU Jazz Orchestra - 100 Years of Duke Ellington (Just In Time Rec.)

1998 Sexydancers - Butchers On The Road (Bonton)

1999 J.A.R. - Homo Fonkianz (Sony Music/Bonton/Columbia)

2000 František Kop Quartet - Twinkle (Arta Records)

2000 Monkey Business - Why Be In When You Could Be Out (Columbia)

2002 J.A.R. - Nervák (Sony Music/Bonton/Columbia)

2003 Monkey Business - Resistance is Futile (Columbia)

2004 Lucie Bílá - Koncert (Supraphon)

2006 J.A.R. - Armáda špásu (Sony BMG/Columbia)

2007 František Kop Quartet - Live (Multisonic)

2011 J.A.R. - Dlouhohrající děcka (Sony BMG/Columbia)

2016 Marta Kubišová - Soul (Supraphon)

2017 J.A.R. - Eskalace dobra (Warner Music Group)

2021 František Kop Quartet - News of the Past ( Amplion Records)

2022 František Kop - Chillies (Amplion Records)
 

František Kop Quartet

byl založena v roce 1995, kdy se představila na koncertě festivalu Pražské Jaro.

Během let se v ní vystřídala řada předních českých jazzových hudebníků (Jaromír Honzák, Peter Binder, Jan Knop, Martin Šulc, Robert Balzar, Imran Zangi). V současné době disponuje mimořádným hráčským a kompozičním potenciálem, k jehož vysoké úrovni a stabilitě významně přispívá další komponující interpret, pianista Petr Malásek. Baskytarista Martin Lehký a bubeník Pavel „Bady“ Zbořil pak svou technickou úrovní a muzikálností pomáhají v kvartetu vytvořit atmosféru vyváženého partnerství. Všem sólistům je rovněž vlastní analytický nadhled, který jim umožňuje racionálně posoudit a eventuálně korigovat jak okamžitou spontánní kreativitu, tak rozsáhlejší kompoziční plány.

 

 

 

 

František Kop 

   Po obvyklé průpravě na LŠU studoval u Karla Velebného na Konzervatoři Jaroslava Ježka, a od začátku 80. let spolupracoval s předními jazzovými soubory. Během základní vojenské služby v Armádním uměleckém souboru se stal spoluzakladatelem skupiny Zelený kvartet, která později pod názvem Naima získala v letech 1987-89 třikrát po sobě cenu pro nejlepší domácí jazzovou kapelu roku. Další profesionální zkušenosti získal v kvartetu Emila Viklického, kde si zahrál s americkými sólisty Joe Newmanem a Lou Blackburnem, při komerčním angažmá v orchestru Leona Slezáka, v doprovodné skupině Hany Hegerové, v kapele Binder-Konrád Blues Band, v souboru současné hudby Agon, při své pedagogické práci atd. V roce 1995 založil skupinu František Kop Quartet, která se téhož roku představila v programu festivalu Pražské jaro a v roce 2000 vydala vysoce ceněné album Twinkle. 

Nyní je členem funkového seskupení JAR a působí v doprovodné skupině Lucie Bílé a Marty Kubišové. Vyučuje na obor saxofon na Konzervatoři Jaroslava Ježka.

Petr Malásek

Studoval na hudební fakultě Akademie múzických umění (skladba u Jiřího Pauera a Václava Riedelbaucha v letech 1985 – 1990).

Mimo to, že je vyhledávaným pianistou bez ohledu na hudební styl, zkomponoval hudbu k desítkám filmů, dokumentů, baletů a divadelních představení. Mnoho let doprovázel Hanu Hegerovou a v současné době spolupracuje mimo jiné s Lucií Bílou a Martou Kubišovou,

Pro které se také autorsky podílí na jejich repertoáru.

Přispívá také k vytváření původního repertoáru kvarteta Františka Kopa.

 

Martin Lehký

Studoval hru na konzervatoři v Praze, poté hru na baskytaru na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Spolupracoval

s řadou našich i zahraničních jazzových interpretů.

V současné době také vyučuje na KJJ a je take členem skupiny, doprovázející Lucii Bílou a Martu Kubišovou.

 

Pavel “Bady” Zbořil

V roce 1985 ukončil studium hry na bicí nástroje na plzeňské konzervatoři. Je vyhledávaným hráčem a studiovým hudebníkem. Spolupracoval mimo jiné s Jiřím Mrázem, Benny Golsonem, Hankem Jonesem a Roy Hargrovem. Je dlouholetým členem skupiny JAR a působí v doprovodné skupině Lucie Bílé a Marty Kubišové.

Od roku 2000, kdy natočila pro vydavatelství Arta album Twinkle, hraje ve stabilním složení, které tvoří pianista

Petr Malásek, baskytarista Martin Lehký a bubeník Pavel “Bady” Zbořil. Soubor klade důraz na vlastní tvorbu , kterou vytváří František Kop a Petr Malásek. 

V roce 2021 vydal František Kop Quartet CD News Of The Past (Amplion Records), které demonstruje současný hudební styl kapely,

oscilující mezi prokomponovaností formy skladeb a jazzovou improvizací.